_________________________________________________________

12.05.2022

   

   Dragii noștri, Asistenți medicali, astăzi în Ziua Internațională a Nurselor, venim cu cele mai sincere felicitări și urări de bine!

   Să fiți mereu plini de energie, răbdare, echilibru, iar dificultățile ce apar, să le depășiți cu tărie și încredere.

   Vă dorim multă sănătate Vouă și celor apropiați, devotament, împliniri pe plan personal și profesional, să aveți parte de căldura recunoștinței oamenilor pe care-i ajutați!

   Pace și liniște în sufletele și casele D-voastră!!!

 

 

_________________________________________________________

24.04.2022

   În zi de mare sărbătoare să coboare liniştea şi pacea!!!

   Minunea învierii lui Iisus să dăinuie în inimile voastre, să vă lumineze viaţă şi să vă aducă renaşterea credinţei, speranţei, bucuriei cu bunătate şi căldura în suflete!

   Hristos a Înviat!

 

 

 

_________________________________________________________

31.12.2021

_________________________________________________________

18.11.2021

 

18 noiembrie - Ziua Națională de renunțare la fumat

“Angajeaza-te să renunți!”

 

 

Ce ai de câștigat? 

 

  • Mai mulți bani de cheltuială pentru tine și familia ta
  • Un miros mai bun
  • Gustul mâncării mai bun
  • Sănătate mai bună în viitor
  • Eliberare de restricțiile pe care le impune fumatul (în restaurant, sali de cinema, avion sau aeroport, biserica, etc)
  • Mai mult timp petrecut cu copiii tai
  • O locuința mai curată și o respirație mai bună
  • Plamâni mai curați

 

Nimic de pierdut… Totul de caștigat!!!

 

 

      Ai putea crede ca ai o mulțime de motive să amâni momentul în care trebuie să te lași de fumat: pentru tine, fumatul este o placere sau un mijloc împotriva stres-ului sau îți sporește încrederea în sine. Dar în fiecare an, mii de oameni se lasă de fumat. 

 

 

ESTE GREU…, DAR ȘI TU O POȚI FACE!!!!

 

 

Без названия (3).jpg

 

 

_________________________________________________________

11.10.2021

     Anual, în CEMCPMFSM, luna octombrie este dedicată activităţilor consacrate conștientizării problemei cancerului de sân. În anul acesta, campania își propune mărirea gradului de conștientizare a depistării precoce, tratamentului și a prevenirii acestei boli prin implicarea directă a personalului medical mediu.

E:\Рабочий стол\curs As.med.ginecologie 2021 online.png   În tematica sesiunilor informative organizate şi desfăşurate în Centru, cu formabilii cursurilor de perfecţionare, se pune accentul pe încurajarea şi susținerea populaţiei, de a se implica activ în programele de screening a cancerului glandei mamare. Mesajul cheie transmis formabililor este: "Atât bărbații, cât și femeile ar fi bine să se protejeze mergând la mamografii regulate și practicând autoexaminarea sânilor pentru depistarea cancerul în fazele incipiente”.

Potrivit estimărilor Agenției Internaționale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), în rândul femeilor, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de neoplasm depistat, reprezentând 24,2% sau aproximativ 1/4 din toate cazurile noi. Totodată, această afecțiune este responsabilă pentru 15% din numărul total de decese înregistrate în rândul femeilor.

     La nivel global, la fiecare 3 minute o femeie este diagnosticată cu cancer mamar, iar la fiecare 14 minute una decedează din această cauză. Cancerul de sân provoacă aproximativ 77000 de decese anual.

    În Europa, la fel ca și la nivel mondial, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer înregistrat în rândul femeilor, cu peste 400 000 de cazuri noi diagnosticate anual.

   La nivel național, conform datelor statistice, circa 43000 de persoane trăiesc în prezent cu diagnosticul de cancer mamar, iar peste 5600 de bolnavi decedează anual din această cauză, maladiile oncologice constituind cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare.        Astfel, cancerul mamar este o problemă prioritară pentru sistemul sănătăţii.

  Important! În cazul în care este diagnosticat precoce și tratat corespunzător până a se răspândi, rata de supraviețuire pentru cinci ani în urma diagnosticului de cancer mamar este de 99%.

_________________________________________________________

05.10.2021

 

"Ceea ce scrie un profesor pe tabla vieții nu poate fi niciodată șters".
 

Dragii și iubiții noștri profesori!!!

     Dorim să ne exprimăm profunda recunoștință pentru munca depusă, răbdarea, pregătirea excelentă, înțelegerea sinceră și sprijinul bun. Ne-ați fost mereu alături, ne-ați susținut, corectat și direcționat.

     Vă mulțumim pentru stocul imens de cunoștințe, abilități și experiență pe care le-ați împărtășit cu generozitate.

     Vă dorim  putere, idei geniale și surprize plăcute în viață. Fie ca activitatea voastră să aibă întotdeauna succes, să fiți fericiți, sănătoși și respectați!!!

 

Felicitari cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului. » FEA

_________________________________________________________

26.09.2021

Ziua Mondială a Contracepţiei

26 septembrie

     Astăzi, 27.09.2021, în Centrul de Educaţie Medicală Continua a Personalului Medical şi Farmaceutic cu Studii Medii, este marcată Ziua Mondială a Contracepţiei, sărbătorită pentru prima dată în anul 2007.

       Scopul sesiunii informaţionale realizate online este sensibilizarea asistenţilor medicali şi moaşelor, care sunt implicaţi în procesul de formare medicală continuă la cursurile Medicină de familie, Asistenţă medicală în ginecologie, departamentele Chişinău şi Bălţi, în atragerea atenției populației asupra importanței sănătății reproducerii și a planificării familiale.

      Accesul universal la planificarea familială este un drept al omului, deoarece fiecare persoană și fiecare cuplu are dreptul să decidă liber asupra numărului de copii pe care și-i dorește, a intervalului dintre sarcini şi a momentului când să-și planifice sarcina, la fel și dacă vrea să aibă copii. Prin urmare, fiecare persoană trebuie să aibă acces la informare, consiliere și servicii de planificare familială de calitate, la mijloace moderne de contracepție, pentru a-și putea exercita acest drept, inclusiv în situații de criză și urgențe de sănătate publică. Republica Moldova în ultimii ani a realizat acțiuni concrete privind asigurarea populației cu metode de contracepție gratuite, dar și informarea și educarea acestora privind planificarea și metodele moderne de contracepție.

      Totodată, ţinem să reamintim că, în CEMCPMFSM, asistenţii medicali şi moaşele pot să-şi dezvolte competenţele specifice profesionale în vederea prestării serviciilor de sănătate reproductivă şi planificare familială la cursul de perfecţionare Planificarea familială.

_________________________________________________________

10.09.2021

Ziua Mondială de prevenire a suicidului cu sloganul:

"SĂ NE UNIM EFORTURILE PENTRU PREVENIREA SUICIDULUI”

Potrivit unei medii statistice din ultimii câțiva ani, aproape 500 de persoane se sinucid anual în Republica Moldova. Suicidul este provocat de mai mulți factori ce interacționează între ei: probleme personale, probleme de serviciu, probleme financiare, singurătatea, depresia ș.a.

Îngrijorător este faptul că la acest gest recurg tot mai mulți adolescenți și tineri. Motivele fiind: neînțelegerile cu părinții, conflictele cu semenii săi, nereușitele școlare ș.a.

CUM SĂ PREVENIM SUICIDUL?

Ajutându-vă pe Dvs.

Ajutându-i pe ceilalţi

Pasul 1.

Aşteptaţi, nu acţionaţi impulsiv!

Cereţi ajutorul unui psiholog/psihiatru sau apelaţi la nr. de telefon pentru situaţiile de criză. A cere ajutor poate fi ceea ce vă poate salva!

Nu ignoraţi!

Nu ignoraţi aceste comportamente şi trăiri sperând că vor trece.

Pasul 2.

Reamintiţi-vă lucrurile pentru care merită să trăiţi! Scrieţi pe o foaie toate persoanele pe care le iubiţi, lucrurile care vă plac, toate dorinţele şi obiectivele pe care le aveţi.

Puneţi întrebări!

Întrebaţi persoana dacă are gânduri de sinucidere:

„Te-ai gândit să-ţi faci rău?”,

„Sunt îngrijorat pentru tine, te gândeşti să mori?”

Pasul 3.

Promiteţi-vă că nu veţi face nimic care să vă pună viaţa în pericol! Luaţi acest angajament faţă de dvs! Puteţi să o faceţi în scris, în prezenţa cuiva astfel angajamentul dvs. va avea mai multă greutate.

Nu judecaţi persoana!

Arătaţi-i persoanei că vă pasă de ceea ce spune şi că nu judecaţi modul în care aceasta gândeşte şi simte.

Pasul 4.

Faceţi distincţie între gânduri şi acţiune! Folosiţi-vă de raţiune pentru a vă îndepărta de gândurile negative. Apelaţi la servicii specializate care vă pot ajuta.

Aveţi grijă de persoană!

Creaţi un program zilnic în care să includeţi activităţi plăcute, puţin solicitante, care îi plac. Sfătuiţi persoana să ţină un jurnal în care să-şi exprime toate sentimentele şi emoţiile pe care le resimte.

Pasul 5.

Evitaţi consumul de alcool sau droguri! Consumul acestora vă pot intensifica gândurile şi impulsurile suicidare.

Îndrumaţi/însoţiţi persoana!

Mergeţi împreună la o persoană specializată, nu o abandonaţi, explicaţi-i că acolo poate primi ajutor

Pasul 6.

Când să cereţi ajutor?

● când vă simţiţi copleşit şi nefericit;

● când alcoolul şi drogurile sunt în exces în viaţa dvs.;

● când viaţa de familie, munca şi viaţa socială au de suferit;

● când sunteţi depresiv (trist), anxios sau epuizat;

● când aveţi idei de sinucidere

Niciodată nu întrebaţi „de ce”!

 Validaţi-i durerea sufletească spunându-i:

„Este obişnuit ca oamenii să se gândească la suicid când au o durere sufletească de nesuportat ...”

„Avem suficient timp, nu trebuie să vă grăbiţi, respiraţi adânc şi rar, staţi relaxat, eu doresc să vă ascult şi sunt aici pentru a vă înţelege şi ajuta.”

 

CUM SĂ COMUNICAŢI:

CUM SĂ NU COMUNICAŢI:

Ascultaţi cu atenţie şi fiţi calm;

●Exprimaţi înţelegerea credinţelor şi sentimentelor persoanei (empatie);

● Furnizaţi mesaje non-verbale de acceptare şi respect;

● Exprimaţi respect pentru opiniile şi valorile persoanei;

● Vorbiţi onest;

● Arătaţi preocupare, grijă şi căldură;

● Rămâneţi centrat pe receptarea şi înţelegerea mesajelor, credinţelor şi sentimentelor persoanei.

● Nu întrerupeţi prea des;

● Nu vă arătaţi şocat;

● Nu folosiţi reproşurile;

● Nu lăsaţi să se înţeleagă că sunteţi ocupat şi sub presiunea timpului;

● Nu vă arătaţi superior;

●Nu faceţi remarci ofensive, inchiziţionale sau lipsite de claritate;

●Nu puneţi întrebări stânjenitoare sau provocatoare

_________________________________________________________

 

06-12.09.2021

Săptămână globală de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile

6-12 septembrie 2021

 

   În perioada 6-12 septembrie 2021 este marcată a patra Săptămână globală de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile (BNT) cu genericul “Împreună să acționăm asupra BNT!”.

    Începând cu anul 2020 Campaniile săptămânii globale de acțiune pentru prevenirea BNT se concentrează pe reducerea celor mai mari lacune pentru a progresa în materie de prevenire a bolilor netransmisibile: responsabilitate, investiții, leadership, implicare în comunitate și îngrijire.

   Bolile netransmisibile (BNT) sunt cauza principală a morbidității, dizabilității și mortalității evitabile, constituind 71% din totalul deceselor globale. BNT, precum bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii cronice și diabetul zaharat, sunt determinate în principal de cinci factori de risc modificabili – consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul dăunător de alcool și poluarea aerului.

    În Republica Moldova, BNT reprezintă cauza principală de deces – circa 87% Situația la nivel național: Republica Moldova se clasifică printre țările cu cea mai înaltă rată a mortalității generale în regiunea europeană, în anul 2020, în structura cazurilor de decese înregistrate prevalează BNT, în special bolile aparatului circulator (56,5%), tumorile (14,8%), bolile cronice ale aparatului digestiv (7,7%), bolile cronice ale aparatului respirator (4,0%), diabetul zaharat (1,2%) și alte cauze (6,3%). Alarmant este că mortalitatea prin BNT la populația în vârsta aptă de muncă constituie peste 50% din mortalitatea generală.

    Corpul profesoral a Centrul activ se implică în sensibilizarea  participanţilor cursurilor de formare medicală continuă „Medicina de familie”, „Medicina de urgenţă”, „Asistenşa medicală în anestezie şi reanimare”, „Asistenţa medicală în secţii pentru copii” şi  „Asistenţa medicală în săli de operaţii”  în formarea unei societăţi mai sănătoase. Cadrele didactice organizează sesiuni online cu prezentarea materialului informativ şi a spoturilor publicitare referitor la prevenirea bolilor netransmisibile. Asistenţii medicali implicaţi în activităţile extradidactice vor promova în teritoriu, la locul de muncă, măsurile de prevenire a bolilor netransmisibile.

 

Împreună vom acţiona asupra BNT!

_________________________________________________________

 

08.09.2021

Ziua Internațională de conştientizare a Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale (STAF)

 

    Centrul de Educaţie Medicală Continuă a Personalului Medical şi Farmaceutic cu Studii Medii aderă la acțiunile consacrate Zilei Internaționale de conştientizăre a Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale marcate azi, 09.09.2021. Numărul 9 este un simbol și un memento al importanței unei sarcini fără alcool.

    Cadrele didactice a Centrului au organizat şi desfăşurat o sesiune online pentru participanţii cursurilor de formare medicală continuă „Medicina de familie”, „Medicina de urgenţă” şi „Asistenţa medicală în secţii pentru copii” cu un mesaj clar – „Zero alcool în perioada sarcinii”.  În cadrul sesiunii s-a discutat despre pericolul consumului de alcool în timpul sarcinii: avort spontan, naștere mortală și o serie de dizabilități fizice, comportamentale și intelectuale pe tot parcursul vieții a viitorului copil. Aceste dizabilități sunt cunoscute sub numele Spectrul de tulburări alcoolice fetale (STAF). Mesajul cheie a activităţii este: „Niciodată nu este prea devreme sau prea târziu pentru a renunța la alcool!”